Julkaistu 14.3.2023

QGIS-versio: QGIS 3.30 ‘s-Hertogenbosch tarjoaa uusia toiminnallisuuksia

Uusi QGISin release candidate -versio on nyt julkaistu! Vaikka kyseessä ei olekaan LTR eli Long-Term Release, on mukana niin paljon uusia toiminnallisuuksia ja päivityksiä, että halusimme kirjoittaa niistä artikkelin. 

Nopeutta QGISin työtiloihin

Tällä kertaa Gispokin on tunkenut vähän näppejään version kehitykseen, kiitos Maanmittauslaitoksen ja Tampereen kaupungin! Aiemmissa QGIS-työtilaprojekteissa huomattiin PostGISin ja QGISin välisessä yhteydessä hitautta, jos työtilaan oli rakennettu relaatiotietokantojen päälle lomakkeita työtilaan. Selvitimme aluksi, että tämä johtui siitä, että QGIS välitti turhaan 3 kertaa saman kyselyn PostGISin puolelle, ja kun kyselyitä tuli lomakkeiden avaamisesta ja käsittelystä (myös silloin, kun vain avasi lomakkeen), latenssia alkoi kertyä huomattavasti. 

Toteutimme kehittäjiä varten tästä oman testityötilan ja kuvasimme ongelman QGISin GitHubiin (Issue). Kun ongelma oli yhteisöllä varmennettu (ja rahoitus varmistettu), tilasimme toteutuksen Oslandialta, joka on yksi QGIS ydinkehittäjistä. Heillä etevä QGIS-kehittäjäguru Julien Cabiécès tajusi nopeasti, mistä on kyse ja lähti etsimään työhön ratkaisua. Gispon roolina oli testata ratkaisua edelliseen versioon verrattuna ja havaitsimme, että tämä suhteellisen kätevä korjaus nopeuttaa lomakkeiden avausta 70–85% eli käytännössä jopa 12–15 sekuntia. Kiireiselle paikkatietoartesaanille nuo säästetyt sekunnit ovat kyllä joka pennin arvoisia!

Välimuistin (cache) nostaminen auttaa myös nopeuttamaan lomakkeiden avausta (QGISin oletuksena 10 000). Välimuistia voi lisätä QGISistä valitsemalla Asetukset → Valinnat → Tietölähteet- välilehti → Attribuuttitaulun rivien välimuisti. Versiosta riippumatta välimuistin nostaminen 200 000:een nopeutti attribuuttitaulun avautumista testityötilassa huomattavasti (n. 10 sekuntia). Eli ilman bugifiksaustakin hommaa saa itse nopeutettua. Tämä on hyvä huomioida QGIS-työtiloja tehdessä. 

Toinen asia, jonka huomasimme työssä, on, että jos visualisointien tai nimiöintien tekoon käyttää relation_aggregrate-funktiota, työ hidastuu huomattavasti (Issue). Tähän emme valitettavasti löytäneet muuta ratkaisua kuin “älä tee sitä”. Relaatioiden kautta visualisointi tai nimiöinti on QGISille raskasta, sen takia tällaisissa tapauksissa kannattaa tehdä näkymiä (view) datasta. 

Prosessina yllä kuvattu bugifiksaus on QGIS-corekehittäjille arkipäivää. Oleellista on hyvä bugiraportti, rahoitus sen tekemiseen ja hyvä yhteisö. Sitten tekee vaan ja testaa. Itse opimme tästä todella paljon ja mieluusti lähdemme tekemään korjauksia yhdessä lisää! 

Muita hyviä uudistuksia

Tässä muutamia muita poimittuja uutuuksia uudesta versiosta:

Tärkeimpänä päivityksenä symbolien yhteensopivuus QGIS 3.16. ja vanhempien versioiden kanssa on poistettu! Eli uudella QGIS 3.30. versiolla tehdyt tyylit tasoille eivät toimi QGISin 3.16. versiossa tai vanhemmissa. Sama uudistus on myös seuraavissa QGISin versioissa.

Tunnista kohde / Identify-työkalu toimii pitämällä hiiren osoitinta kohteen päällä, eli erillistä klikkausta kohteen tunnistamiseen ei enää tarvita.

qgis

Kartan taittovaiheessa voit määrittää pikanäppäimiä eri toiminnoille, kuten kartan tai selitteen lisäämiselle. Jos karttoja pitää tuottaa paljon ja niihin liittää erilaisia objekteja ja tekstejä, tämä sujuvoittaa työtä huomattavasti.

qgis

Rasteriaineistojen käsittely helpottuu. Rasteritasolle saa luotua ominaisuustaulukon, jonka kautta voi muokata ominaisuustietoja tai tason väritystä. Luokituksen voi halutessaan nyt vaihtaa kokonaan toisen sarakkeen tietoihin. Uudesta luokituksesta saa myös tehtyä kokonaan uuden rasterin ominaisuustaulukon.

qgis

Tasojen lisäämiseen on tullut lisää älykkyyttä! Kun tuot samalla useamman tason, jotka sisältävät esimerkiksi piste- ja aluedataa, nämä järjestyvät automaattisesti jättäen esimerkiksi pistedatan aluedatan päälle. Näin kaikki aineistot näkyvät heti kerralla, eivätkä pistekohteet jää polygonien alle. Halutessaan asetuksen saa pois päältä.

qgis

Kaavoittajia ja muita uutteria uusien vektoriaineistojen piirtäjiä on myös muistettu. Topologian tarkistuksen voi tehdä nyt myös attribuuttitaulukon kautta is_feature_valid-lausekkeella. Nyt attribuuttitaulukkoon voi luoda uuden sarakkeen, johon syötetään lauseke ja QGIS kirjaa kunkin kohteen tietoihin, onko kohde validi vai ei. Tämän jälkeen voidaan esimerkiksi sääntöpohjaista visualisointia käyttämällä saada ei-validit geometriat korostettua aineistosta. Jos kuitenkin lausekkeiden kanssa puljaaminen tuntuu työläältä ja isojen aineistojen korjaamiseen tarvitaan nopeita ratkaisuja, on uusimmassa QGIS-versiossa parannettu Topology checker -työkalun käytettävyyttä.

qgis

Päivityksessä on tullut paljon muitakin erilaisia uudistuksia. Voit lukea lisää uuden ‘s-Hertogenbosch-version ominaisuuksista täältä: https://changelog.qgis.org/en/qgis/version/3.30/ https://www.youtube.com/watch?v=q7O819lFKc4

Profiilikuva

Elisa Hanhirova

Elisa on maantieteen FM, joka on kiinnostunut luonnonmaantieteestä, ohjelmoinnista ja paikkatiedosta. Myös visualisointi ja viestintä ovat vieneet mukanaan. Vapaa-ajallaan hän on usein kädet leipätaikinassa, kutomassa tai ulkoilemassa.