Julkaistu 22.6.2021

Gispo pisti pystyyn Folkoot

Mitkä ihmeen Folkoot? FOSS4G + talkoot = Folkoot!

Avoin lähdekoodi on Gispon liiketoiminnan kovaa ydintä. Olemme jo aiemminkin tukeneet yhteisöä monella eri tavalla. Sponsoroimme projekteja ja tapahtumia suoraan rahallisesti ja jaamme kaikki asiakasprojekteissa tehdyt tuotokset avoimesti aina kun se on mahdollista. Avoimen lähdekoodin kentällä kuitenkin voi helposti käydä niin, että ottaa enemmän kuin antaa ja me haluamme ehdottomasti olla siellä antavalla puolella. Siksi haluamme entistä organisoidummin kontribuoida meille keskeisiin projekteihin myös ns. normaalin työpanoksen lisäksi. 

Ajatuksena on tehdä paremmin näkyväksi se panostus, jonka näille projekteille tarjoamme. Itsellemme ja myös muille. Folkoo-hengessä gispolaiset voivat allokoida viisi prosenttia kokonaistyöajastaan avoimen lähdekoodin projekeihin kontribuoimiseen. Tämä saattaa kuulostaa vähältä ajallisesti, mutta kun tälle laitetaan hintalappu, se kuulostaakin aika mahtavalta panostukselta. Nykyisellä työntekijämäärällämme tämä tarkoittaisi konsultointityön hinnoittelulla pitkälle  yli 100 000 euron panostusta vuosittain. Mittasuhteita tälle antaa esimerkiksi se, että QGIS-projektin korkein Flagship-sponsoritaso on vuosittain 27 000 € hintainen. 

Yhteisön osana voi olla monella tavalla

Helteisenä kesäkuun perjantaina lähdimme toteuttamaan ensimmäisiä sisäistä Folkoot-tapahtumaamme. Aloitimme päivän yhteisellä alustuksella, jossa kävimme läpi muutamia tapoja kontribuoida päivän aikana. Osalla oli jo oma miniprojekti mielessä tai issue ratkottavana, mutta yhdessä kävimme läpi eri tapoja osallistua ja mietimme kaikille sopivaa tekemistä. 

Yksi esimerkki matalan kynnyksen kontribuutiosta on muiden avaamien issueiden replikointi ja testaaminen. Käytännössä siis joku käyttäjä on huomannut esimerkiksi ohjelmistossa virheen ja kirjannut sen kehittäjille korjattavaksi. Testaamalla ja validoimalla näitä ongelmia, voidaan testaajille antaa lisätietoja mahdollisesta ongelmasta ja varsinainen korjaus helpottuu huomattavasti. Kaikki jotka osaavat käyttää ohjelmistoa ja pystyvät seuraamaan ohjeita voivatsiis tällä tavalla tuoda oman panoksensa pöytään vaikka C++:lla ohjelmointi tai binäärikirjastojen kääntäminen ei olisikaan omaa juttua. Myös dokumentaation kirjoitus ja käännöstyö ovat arvokkaita töitä joihin kaikki pystyvät osallistumaan. Tietysti varsinainen ohjelmistokehitys ja esimerkiksi bugien korjaaminen on erittäin arvokas panos ja se on myös keskeinen osa Gispon Folkoot-filosofiaa. 

folkoot
Ongelmien ratkominen ja yhdessä kehittäminen sai kaikki uppoutumaan omaan työhönsä. 

Yhden työpäivän aikana saatiin todella paljon aikaan. Useita QGISin tikettejä suljettiin, myös muutamia uusia issueita avattiin, mutta niiden syntyjä lähdettiin myös etsimään lähdekoodista. StackExchangessa vastailtiin useisiin kysymyksiin, QGIS-projektia käännettiin suomeksi ja tekipä Mikael myös pull requestin pygeoapiin. Avoimen lähdekoodin lisäksi toimintamme ytimessä on avoin data ja erityisesti OpenStreetMap, joten Folkoot soveltuivat hyvin myös HOT-OSM:n digitointiin. Muutama Gispon kehittäjä ratkoi bugeja parityöskentelynä, joka on erityisen hyvä menetelmä osaamisen jakamisessa ja ongelmien ratkomisessa. 

Folkoohenkeä myös jatkossa

Päivän päätteeksi kävimme läpi miten kukin oli aikansa käyttänyt ja mitä oli saanut aikaan. Kollegoiden omatoimisuus ja aktiivisuus oli jo ennestään tiedossa, mutta silti se ylitti odotukset ja oli mahtavaa seurattavaa. Tärkeänä lopputuloksena tunnistimme yhdessä kuinka tällä tavalla pystyttiin madaltamaan kynnystä kontribuoida suoraan projekteihin. Yhteisöt ovat aidosti avoimia ja jos me emme niitä issueita avaa ja sulje, niin kukas sitten? Analogia perinteisiin talkoisiin tuntui toimivan myös oikein hyvin: kaikki tekivät sen mitä osasivat ja toivat pöytään oman panoksensa.  

folkoot
Aivan kuten perinteistenkin talkoiden jälkeen, maistuu virkistävä juoma poikkeuksellisen hyvältä. Osa gispolaisista teki yhdessä töitä toimistolla ja osa osallistui etäyhteyden välityksellä. 

Folkoot palvelivat tarkoitustaan erinomaisesti ja kuukausittainen talkoopäivä jää pysyväksi osaksi työskentelyä Gispolla. Haluankin haastaa muut alan toimijat mukaan folkoilemaan! Olet sitten töissä paikkatietoalan konsulttitoimistossa tai julkisen sektorin organisaatiossa, konsepti on siirrettävissä kaikkialle. Sen lisäksi, että tällä tavalla voi tarjota panoksensa avoimen lähdekoodin projekteille, oppii siinä sivussa myös paljon uutta lyhyessäkin ajassa. Kirsikkana kakun päällä, on yhdessä kehittäminen ja ongelmien ratkominen myös hauskaa. 

Profiilikuva

Gispo

Gispo on suomalainen avoimen lähdekoodin paikkatietotalo, jonka palveluihin kuuluu paikkatietokonsultointia, sovelluskehitystä, koulutusta sekä ylläpitoa ja tukea.