Inventering av arkeologiska föremål med QField
I Finland finns det många arkeologiska objekt (genom Museiverkets gränssnitt kan man ladda ner över 38 600 punkter). Arkeologiska objekt är knutna till en specifik plats, och därför är det naturligt att undersöka dem med hjälp av kartor och geodata. Förutom platsinformationen så finns det olika attributdata, som exempelvis typ, tidsperiod och fotografier av objektet eller fyndplatsen. Att upprätthålla dessa data är inte så lätt. Inventeringar måste göras kontinuerligt runt om i landet för att hålla informationen uppdaterad.
På Museiverket i Finland var QGIS redan bekant sedan tidigare. En av de främsta apparna för datainsamling som är kompatibel med QGIS är QField. Vi på Gispo samarbetade med Museiverket, så att vi kunde testa hur mobilappen QField kunde hjälpa till med inventeringen av arkeologiska objekt.
Det finns flera anledningar till att använda QField, bland annat:
- Kostnadsfritt
- Fungerar både på iOS- och Android-enheter
- Samverkar med det välbekanta och kostnadsfria QGIS-skrivbordsprogrammet
- Tydliga instruktioner och videor
- Appen finns även för Windows och Linux, så du kan testa allt på kontoret innan du beger dig ut i terrängen
QField är byggt på öppen källkod och det möjliggör också anpassningar av applikationen. Du kan till exempel själv lägga till funktioner som du saknar. Ifall du inte själv programmerar så kan du be oss på Gispo fixa det du behöver.
Hur gick projektet?
I projektet började vi med att skapa en QGIS-projektfil där vi gjorde de nödvändiga konfigureringarna. För inventering av arkeologiska objekt från Museiverket såg vi det som lämpligt att skapa tre lager: huvudobjekt, delobjekt och områdesobjekt. Dessa kompletteras sedan med ett par tabeller med kodlistor och en egen tabell för att lagra information om fotografier. Denna struktur skulle vanligtvis vara densamma för alla som arbetar med inventeringsuppgifter. Utöver detta finns det ofta behov av olika bakgrundskartor. Dessa kan till exempel vara Lantmäterivekets baskarta, flygbilder eller gamla georefererade historiska kartor. Inventeraren lägger själv till dessa lager, eftersom de varierar beroende på inventeringens syfte.
När konfigureringarna är klara överförs projektet till QField. För detta skapas en ny projektfil med insticksprogrammet i QGIS som heter QField Sync. Projektfilen överförs sedan till telefonen och öppnas med QField-appen. Överföringen kan göras till exempel via kabel eller genom QField Cloud-tjänsten. När överföringen är klar kan man börja samla in data med hjälp av QField-appen. Datainsamlingen är smidig även ute i fält, eftersom färdiga attributformulär har skapats i QGIS. Med attributformulär som är begränsade till en viss kodlista så får man enhetlig data. Nedan finns ett kort exempel på hur det ser ut att lägga till ett inveteringsobjekt i QField.
När den nödvändiga informationen har samlats in överförs den tillbaka till QGIS, antingen via en kabelanslutning eller med hjälp av den betalda QField Cloud SaaS-tjänsten, vilket möjliggör direkt överföring från fältet via internet. När informationen har kommit in i QGIS kan den granskas, redigeras och färdiga rapporter kan skapas. Data kan exporteras direkt till en databas eller i ett format som är kompatibelt med till exempel Excel.
Slutprodukten av projektet var en QGIS-projektfil anpassad för inventering av arkeologiska objekt i Finland, som kan föras över direkt till QField. Vi skapade även egna instruktioner för hela processen. Projektet innehåller fördefinierade lager och tabeller samt deras relationer till varandra.
”Genom smidig interaktion och testning av olika versioner av appen under praktiska fältarbeten kunde vi lösa upptäckta problem och skapa ett bra och fungerande verktyg för arkeologers fältinventeringar och granskningar av arkeologiska föremål” säger Jouni Taivainen från Museiverket.
Tommi Hyvönen från Museiverket kommenterade projektet så här: ”Vi nådde snabbt samsyn kring projektets mål tillsammans med Gispo, och genomförandet gick smidigt. Under projektet fick vi snabbt, och med relativt liten arbetsinsats, ett mångsidigt och fungerande verktyg för datainsamling. Eftersom lösningen är baserad på öppen källkod kan vi flexibelt anpassa och vidareutveckla formulären efter våra behov i framtiden.”
Även på Gispo var vi mycket nöjda med projektet och det var fantastiskt att se hur QField passar fint även för detta uppdrag. Fler sådana projekt, tack!
Behöver du hjälp med att komma igång med QField eller vill du höra mer om hur QField kan fungera i din organisation? Hör av dig så ordnar vi en kurs i QField!
——