Glada dagar på Kartdagar 2024
Kartografiska Sällskapet i Sverige organiserade de traditionella Kartdagarna i Göteborg, den 16 till 18 april 2024. Över 650 personer deltog i evenemanget. I utställningen fanns 27 utställare, och en av dem var Gispo! Programmet för Kartdagarna 2024 bestod av många olika presentationer, totalt 95 stycken. Kartdagarna hölls på Clarion Hotel Post i det gamla posthuset i Göteborg. Årets tema var ”Innovationskraften i geodata”.
Den första keynote-föreläsningen hölls av biträdande professor Pontus Wärnestål från Högskolan i Halmstad. Wärnestål talade om hur tjänster drivna med artificiell intelligens bör utformas. Temat artificiell intelligens var mycket närvarande under evenemanget. Det fanns många bidrag som på ett eller annat sätt relaterade till artificiell intelligens.
De flesta sessionerna bestod av vanliga presentationer, men det fanns även workshops och en paneldebatt på programmet. Presentationerna kom både från offentliga och privata sektorn. De flesta presentationerna var på svenska, men det fanns även några på engelska.
Vår egen Pekka Sarkola höll en workshop med temat ”Enterprise GIS with FOSS4G”. Workshopen var populär och hade cirka trettio deltagare. Efteråt ville många diskutera olika lösningar med öppen källkod och Gispo fick svara på många frågor.
Även om vi på Gispo hade full rulle med att stå vid montern och snacka med deltagare, så lyckades vi gå och lyssna på några presentationer. Till exempel höll Marcus Justesen från Värmdö kommun en presentation om Webb-GIS 2.0 och Clemens Zuba från Borås stad hade en presentation med titeln ”QGIS i en organisation – Tips som underlättar för användare och administratörer”. Justesens presentation betonade vikten av brett samarbete både internt i kommunen och med olika intressenter när man bygger en webb-baserad geodatainfrastruktur. Många kommuner använder ett webbkartsgränssnitt som utvecklats genom samarbete, som kallas HAJK. I Borås stad används QGIS för visualisering och hantering av geodata lagrat i PostGIS. QGIS-gränssnitt har anpassats med olika tillägg (t.ex. CustomToolBar och Menu From Project).
Vid evenemangets slut hölls en annan keynote-föreläsning med titeln ”Välmående från hjärnans perspektiv” av föreläsaren och pedagogen Ann-Helen Häggrud. Målet var att ge deltagarna tips om hur man tar hand om sitt eget välmående. Kemiska reaktioner som påverkar hjärnan och därigenom välmåendet diskuterades. Även om innehållet inte direkt relaterade till evenemangets tema var Häggruds presentation underhållande och användbar för många.
Evenemanget erbjöd gott om tid för nätverkande: mellan presentationerna (fika är en viktig svensk tradition) och på kvällsevenemangen. Första kvällen hölls ett ”utställningsmingel” där målet var att mingla runt på utställningen. Efter andra dagen hölls Kartdagspartyt. Efter att ha minglat en stund bjöds det på en trerättersmiddag. Efter efterrätten höjde DJ:n tempot och alla började dansa (till och med några finländare syntes, även om någon kanske påstår annat) och det blev en hel del ABBA-låtar.
De flesta deltagarna var svenska geodata-proffs. Många kommunanställda från olika delar av Sverige besökte Gispos monter. Även statliga institutioner som Lantmäteriet och Trafikverket hade många deltagare på Kartdagarna. Konsultföretag och företag specialiserade på lantmätning deltog också i konferensen. Evenemanget var gratis för studenter och de hade möjlighet att söka bidrag för resekostnader, vilket ledde till att många glada studenter hade kommit till Göteborg.
Under den sista sessionen presenterades vinnarna av kartutställningen. Gispo-representanterna gladde sig åt att många kartografer hade använt sig av programvara på öppen källkod, (som QGIS, Inkscape och GIMP) när de skapade sina kartor. Dessutom tillkännagavs platsen för nästa års evenemang. Det avslöjades att Kartdagarna 2025 kommer att hållas i Skellefteå den 8 till 10 april på Sara Kulturhus. Så vi ses nästa år i Västerbotten!